Leśny mech – przepis Czytelniczki.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
450 g mrożonego szpinaku
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

300 ml śmietany 30 %
150 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
oraz owoce granatu

Przygotowanie:
Zakupiony szpinak rozmrażamy, odciskamy i delikatnie blendujemy.
Całe jajka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę.
Cały czas ubijając wlewamy olej oraz dodajemy naszą masę szpinakową cały czas ucierając mikserem. Do zielonej masy wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia – mieszamy łyżką.
Ciasto wlewamy do mocno natłuszczonej formy (okrągłej lub kwadratowej tortownicy).
Pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Krem: śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż zgęstnieje. Dodajemy cukier i serek. Całość ucieramy, aż masa będzie gładka.

Upieczone ciasto rozkrawamy na wysokości około 2/3. Na dolny blat wykładamy krem śmietanowy. Pokruszoną resztę ciasta wykładamy na krem i posypujemy owocami granatu.
Zanim zaczniemy jeść, trzeba przynajmniej 2 godzinki schłodzić.

Podobno bardzo pyszne ciasto

Facebook Comments
Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.