Wariacje Grety – Ciasteczka czekoladowe

Składniki:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 110 g masła roślinnego
  • sok z pół cytryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki syropu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • cukier puder do obtoczenia

W misce postawionej na parze rozpuszczamy mało i czekolady. W drugiej ubijamy mikserem, na najszybszych obrotach, białka z cukrem i sokiem z cytryny na sztywno. Mikser ustawiamy na najmniejsze obroty. Dodajemy lekko ciepłą czekoladę i syrop waniliowy i powoli wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem i solą. Wsadzamy ciasto w misce zawiniętej w folię do lodówki na 24h. Po 24h formujemy łyżką małe kulki i obtaczamy w cukrze pudrze. Lepiej formować mniejsze kulki bo one trochę urosną. Należy też zachować odstęp między nimi. Pieczemy w 170 stopniach przez około 10 min bez termo obiegu.

Ważne, żeby ciasto było bardzo zimne bo inaczej nie popęka :) a w tym właśnie cały urok.

Facebook Comments
Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.