Wariacje Grety – pierś w sosie kokosowym z nutką chilli – super smak

Składniki:

  • 3 małe piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 dużą cebulę
  • 1 dużą puszkę mleka kokosowego
  • 1 marchewka
  • pół papryki żółtej
  • pół selera
  • 1/4 pora (część biała)
  • chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1,5 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • ryż
  • 3 mandarynki
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • sól

Pokroić w paski wszystkie warzywa, wycisnąć czosnek lub go pokroić. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć troszkę razem ze wszystkimi przyprawami. Do wysokiego garnka wlać oleju i podsmażyć cebulę z czosnkiem, potem wrzucić wszystkie warzywa i mięso razem z mleczkiem kokosowym. Wszystko poddusić do miękkości.

 

Ryż z mandarynką

Ryż namoczyć około 10 min. Do wysokiego garnka wlać olej, żeby zakryć cały dół. Dodać ryż, utratą skórkę z mandarynki. Podsmażyć przez 2 min i wlać sok z pomarańczy i resztę wody tak aby płyn był 1 cm wyższy niż ryż. Gotować na największym ogniu aż wyparuje płyn. Posolić około 0,5 łyżeczki i zakryć garnek i dusić na najmniejszym ogniu przez okolo 20 min. Można mieszać i próbować.

Podawać z gulaszem.

 

Facebook Comments
Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.