Wariacje Grety- Pyszna szarlotka

Ciasto

  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 300 g margaryny
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1,5 kg jabłek
  • cynamonu
  • łyżka cukru
  • cytrynowa galaretka
  • rodzynki

Zagnieść ze wszystkich składników ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na rozmiary blachy. Wysmarować tłuszczem blachę, posypać bułką tartą lub kaszą manną.

Jabłka przetrzeć przez grube oczka, dodać cynamon, sypka galaretkę, cukier i rodzynki. Wyłożyć na ciasto. Drugą część ciasto dowolnie – albo przetrzeć też na tarce prze grube oczka na wierzch jabłek , albo rozwałkować drugi placek i też położyć na ciasto. Piec w 180 stopniach przez 35-45 minut.

Facebook Comments
Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.