Wariacje Grety- Jak zrobić plastyczną masę lukrową.

składniki:

  • 800g cukru pudru
  • 50 ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do całkowitego rozpuszczenia.

Do cukru pudru dodajemy glukozę i po trochu żelatynę przestygniętą. Podsypujemy cukrem pudrem. Musimy wyczuć czy jeszcze trzeba dodawać cukru pudru czy już wystarczy.

Możemy zabarwić barwnikami na różne kolory. Tutaj przekazuje Wam barwniki naturalne przydatne:

BRĄZOWY => kakao

FIOLETOWY => sok z aronii lub jagód

CZERWONY => sok malinowy

ŻÓŁTY => kurkuma

RÓŻOWY => sok z buraka

POMARAŃCZOWY => łączymy barwnik czerwony z żółtym lub sok z marchewki

ZIELONY => sok ze szpinaku

Rozwałkowujemy masę na blacie posypanym trosze mąką ziemniaczaną. Masę, która nam zostanie przechowujemy w szczelnym zamknięciu.

źródło:  udostępnione przez autora  http://winegreta.blog.pl  dla infolwowek24

Facebook Comments
Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.